Marin forskning lyftes i nyhetsflödet

Fartygsinvigning och ett specialarrangemang för pressen gjorde avtryck i nyhetsrapporteringen kring marin forskning och bildandet av marina reservat.

UMF:s nya forskningsfartyg R/V Botnica. Foto: Johan Gunséus
UMF:s nya forskningsfartyg R/V Botnica, 22,3 meter långt och 4,8 meter brett. Foto: Johan Gunséus

Den 8 juni invigdes UMF:s nya forskningsfartyg Botnica av Umeå universitets rektor. I samband med det anordnade i UMF tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten en pressträff och lokalerna på forskningscentrumet i Norrbyn stod öppna för allmänheten.

UMF:s Jonas Wester och Johanna Elam visar besökare hur man tar ett vattenprov. Foto: Mattias Lantto
Jonas Wester och Johanna Elam, UMF, visar hur vattenprovtagning går till. Foto: Mattias Lantto.

Inbjudna reportrar bjöds på en resa med det nya fartyget. Ombord fanns bland andra Kristin Dahlgren och Johnny Berglund, som arbetar med marint områdesskydd vid länsstyrelsen i Västerbotten. Tillsammans med personal från Umeå marina forskningscentrum, UMF, berättade de om hur reservatsbildning i hav går till, vad man vill uppnå med skyddet och hur man bedömer havet under ytan. Resultatet blev flera fina artiklar och tv-inslag i bland annat Västerbottenskuriren, Folkbladet och SVT Västernorrland (se nedan).

Klockan 12.00 döptes fartyget av universitetets rektor traditionsenligt med flaska champagne. För att undvika glassplitter hade flaskan med innehåll först frysts ner till minus 80 grader, och sedan avlägsnades glaset runt champagnen så att bara den frusna champagnen återstod. Kanske var champagnen aningen för frusen - när rektorn slungade ”flaskan” mot båtens för studsade den tillbaka till publikens förtjusning.

Ett drygt hundratal personer passade på att besöka UMF:s lokaler under eftermiddagen och kvällen. Besökarna bjöds på rundvisningar, fiskdamm, båtturer och korta föredrag om kvicksilver i fisk, klimatpåverkan, marina reservat, och läkemedel i havet, vilka ofta drog över på tiden på grund av nyfikna frågor till föredragshållarna.

Universitetets rektor Hans Adolfsson döpte fartyget i äkta frusen champagne. Foto: Johan Gunséus
Umeå universitets rektor Hans Adolfsson svingar iväg en frusen champagneflaska utan glas mot fartygsskrovet, och döper det nya fartyget till Botnica. Foto: Johan Gunséus.

Här kan du ta del av nyhetsrapporteringen:

SVT: Nyheter Västerbotten (inslaget startar vid 5.45 min)  
SVT: Nyheter Västerbotten: Här invigs den nya forskningsbåten

Västerbottens-kuriren: Följ med på en tur med forskningsfartyget
Västerbottens-kuriren: Polisbåt har gått över i forskningens tjänst

Folkbladet: Då kan man provåka länets nya forskningsfartyg
Folkbladet: Polisbåt ska fördjupa förskningen om havet

Barn och vuxna fick besöka laboratorium och träffa forskare.
Kanske en blivande forskare? David Ahlgren provar på att pipettera saltvatten i planktonstudion. Foto: Kristina Viklund/UMF.


Sidansvarig: Kristina Viklund

Utskriftsversion